Αλλαγή Καριέρας Μετά τα 40. Πως;

Η πρώτη δουλειά που διαλέγουμε συνήθως, όταν είμαστε νέοι έχει να κάνει με το τι θέλουν οι άλλοι για εμάς ή από το τι φανταζόμαστε ότι θέλουμε να κάνουμε. Είναι η νεανική μας επαγγελματική επιθυμία ή αυτό που ήθελαν οι γονείς μας, ή αυτό που μπορέσαμε να σπουδάσουμε με βάση τους βαθμούς που είχαμε στις Πανελλήνιες. Μπορεί να μας ταίριαξε, να μας βόλεψε και να μας συντρόφευε για αρκετά χρόνια. Τι γίνεται όμως αν είναι κάτι που δεν μας γεμίζει, που δεν μας καλύπτει; Ίσως πρέπει να σκεφτούμε την αλλαγή καριέρας.
Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που αμφισβητούνται πολλές παραδόσεις όσον αφορά την εργασία και τα δικαιώματα μας, πολλοί άνθρωποι -ανεξαρτήτως ηλικίας- έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: να συνεχίσω την καριέρα που έχω ή να αλλάξω εργασία; Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη ερώτηση.
Και ενώ λίγο μετά τα 40, η παράδοση λέει ότι έχεις διαγράψει ήδη μια αξιόλογη πορεία και πρέπει να αρχίζεις να εισπράττεις τα πρώτα αποτελέσματα σε ότι επένδυσες μέχρι τώρα, πολλοί από εμάς βρίσκονται με το μουντζούρη στο χέρι. Είτε λοιπόν από ανάγκη είτε από απογοήτευση καλούνται να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή, την αλλαγή καριέρας!
Γι’ αυτούς γράφτηκε αυτό το κείμενο, για να βρουν το θάρρος και τη δύναμη να αλλάξουν πλάνο και στρατηγική. Τι θα τους βοηθήσει; Στη συνέχεια παραθέτουμε 5 βασικές τακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση.
#1. Εντοπίστε αυτό που σας ενδιαφέρει να κάνετε
Δεν αρκεί να ξέρεις τι δεν θέλεις, αλλά το σημαντικότερο είναι να ξέρεις τι θέλεις. Για παράδειγμα, μπορεί να μην μας αρέσουν πλέον οι αριθμοί και να μην θέλουμε να συνεχίσουμε μια καριέρα «θετικών επιστημών». Αλλά τι μας αρέσει; Τι μας γεμίζει; Έχουμε κλίση/ταλέντο σε αυτό;
Και τα χρήματα; Τα χρήματα έρχονται όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει και αγαπάς.
#2. Φτιάξτε ένα νέο δίκτυο ανθρώπων
Χωρίς ένα κύκλο ανθρώπων που θα σας υποστηρίξουν στα πρώτα σας βήματα είναι δύσκολο. Είναι άλλες οι ανάγκες στα 25 και άλλες στα 40+. Άρα θέλετε αποτέλεσμα και το θέλετε γρήγορα. Άρα έχετε ανάγκη ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα, που θα σας δώσουν τις συμβουλές τους και ενίοτε θα σας συστήσουν στα κατάλληλα άτομα.
#3. Διατηρήστε ένα δίχτυ ασφαλείας.
Το να κλείσετε την πόρτα πίσω σας και να φύγετε μπορεί να φαίνεται πολύ «κινηματογραφικό», αλλά μόνο σοφό δεν είναι. Ειδικά αν έχεις οικογένεια ή έστω κάποιες ανελαστικές υποχρεώσεις. Είναι καλύτερο να κρατάτε την επαφή με τον προηγούμενο χώρο σας. Όπως επίσης βοηθάει να υπάρχει ένα χρηματικό ποσό στην άκρη για να περάσει αβρόχοις ποσί η περίοδος μετάβασης.
#4. Μάθετε από όποιους μπορείτε να μάθετε
Η αλλαγή καριέρας σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εκπαιδευτείτε από νεότερους. Όσο πιο ανοιχτό μυαλό έχετε, τόσο πιο εύκολα θα τα καταφέρετε.
#5. Δείτε την αλλαγή καριέρας ως μια δεύτερη ευκαιρία και όχι ως μια αποτυχία.
Η οπτική είναι πολύ σημαντική για τη στάση που θα έχετε. Το θέμα είναι δείτε την νέα αυτή αρχή ως κάτι ευχάριστο που θα σας κάνει καλύτερους επαγγελματίες και άνθρωπους. Το ότι αλλάζετε καριέρα, δε σημαίνει ότι ακυρώνεται ως αποτυχία η προηγούμενη. Απλώς αλλάζετε κατεύθυνση.
Προσπαθήστε στη νέα εργασία που θα βρεθείτε, να χρησιμοποιήσετε όσα μάθατε στη προηγούμενη. Οι γνώσεις σας από ένα άλλο πεδίο μπορεί να είναι αυτές που θα σας διαφοροποιήσουν από τους συναδέλφους σας. Ένας άνθρωπος με εμπειρία στις πωλήσεις, π.χ. μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στο marketing.
Βοήθεια στην αλλαγή καριέρας
Η αλλαγή καριέρας μετά τα 40 δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά αν έχετε οικογένεια με μέλη που εξαρτώνται από εσάς. Για να έχετε την καλύτερη δυνατή βοήθεια απευθυνθείτε και σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας που ειδικεύεται στη συμβουλευτική εργαζομένων. Συζητήστε μαζί τους τα δεδομένα σας και ζητήστε την δική του βοήθεια. Πάντα ένας εξειδικευμένος σύμβουλος που βλέπει τα πράγματα πιο αντικειμενικά μπορεί να σας φωτίσει πτυχές που δεν έχετε σκεφτεί.
Η αλλαγή καριέρας είναι μια μεγάλη στροφή στη ζωή του καθενός μας και για να πετύχει πρέπει να έχουμε διαθέσιμη κάθε δυνατή βοήθεια.