Γιατί Ανεβαίνουν οι Τιμές των Ακινήτων στην Ελλάδα;

Αντίθετα με τη γενική Ευρωπαϊκή τάση, η κτηματαγορά στην Ελλάδα εκτοξεύεται, σαν ελατήριο που έχει απομακρυνθεί από την επιβλητική πίεση μιας δεκαετούς οικονομικής υποτονίας.
Παρά τις αμφισβητήσεις που προέκυψαν από τα πρώτα στάδια του 2022, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξήσεις στα επιτόκια και την αύξηση του κόστους ενέργειας και υλικών, οι αυξανόμενες τιμές συνεχίζουν να διατηρούνται ευνοϊκές, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή και η προσφορά περιορισμένη. Όσοι είχαν προβλέψει ότι η αγορά θα παρουσιάζει κάποια σημάδια αδυναμίας σε κάποια στιγμή, απλώς πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα που αποδεικνύουν το αντίστροφο.
Οι τιμές των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο – με ελάχιστες εξαιρέσεις – αυξάνονται περίπου κατά 1% κάθε μήνα και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους των χρηματοδοτήσεων. Εάν αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί επίσης στην “εκμετάλλευση” μη δηλωμένων εισοδημάτων, δηλαδή “μαύρου χρήματος”, αυτό παραμένει κάτι που θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα από τους μεσίτες και τους συμβολαιογράφους.
Από την άλλη πλευρά, η εντυπωσιακή ζήτηση από το εξωτερικό, ειδικά για πρόσφατα κτήρια υψηλών προδιαγραφών, τα οποία λείπουν, ανεβάζει τις τιμές των νέων και παλαιότερων ακινήτων στα ύψη. Ειδικά τα μεσιτικά γραφεία των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας δέχονται καθημερινά δεκάδες αιτήματα από πολίτες τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη Golden Visa.
Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος
Σε μια προσπάθεια να διακρίνει τους πυλώνες της εσωτερικής αγοράς ακινήτων και τις επικείμενες προοπτικές, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι οι αυξημένες πιέσεις του πληθωρισμού, που σημειώθηκαν το 2022 και συνεχίστηκαν κατά τους αρχικούς μήνες του 2023, μαζί με την επαναφερόμενη επιβράδυνση της κατασκευαστικής δράσης – που έχει επηρεαστεί από διάφορες κρίσεις για περισσότερο από μια δεκαετία – συνέβαλαν στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να ανεβάζουν τις τιμές για το περιορισμένο διαθέσιμο στοκ.
Το ανεπαρκές απόθεμα σύγχρονων ακινήτων οδηγεί προοδευτικά στην διασπορά της τιμολόγησης προς πιο χαμηλού επιπέδου τεχνικών προδιαγραφών ακινήτων. Συγχρόνως, τα αποδοτικά επίπεδα παραμένουν σχετικά χαμηλά για την αγορά, αλλά προσελκύουν επενδύσεις, με αποτέλεσμα η επενδυτική δραστηριότητα να είναι ενεργή τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας.
Αναφορικά με το τι θα γίνει στο μέλλον, η ΤτΕ προβλέπει ότι η ελληνική αγορά ακινήτων, που παρουσιάζει ξεχωριστές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, θα συνεχίσει να παραμένει ελκυστική, ειδικά για το υψηλού επιπέδου απόθεμά της. Με άλλα λόγια, όσοι αναμένουν μια σύντομη πτώση της αγοράς, πιθανότατα θα αισθανθούν απογοήτευση.